2-daagse Verdiepingsmodule: voedselovergevoeligheden en -allergieën
Donderdag 9 november 2023, 09:15 uur - Vrijdag 10 november 2023, 15:30 uur
Wat hebben vaatwasblokjes en voedselallergieën met elkaar gemeen? In eerste instantie niet zo veel, zou je denken. Maar volgens de 'Epitheliale barrière hypothese' kunnen chemicaliën uit onder andere vaatwasblokjes, voeding en cosmetica schade aanrichten aan onze slijmvliezen. Ook onze huid is een belangrijke eerste barrière waar chemicaliën een negatieve impact op kunnen hebben. Ligt hier misschien een verband met voedselovergevoeligheden en -intoleranties? Met deze 2-daagse verdiepingsmodule specialiseert u zich verder in voedselovergevoeligheden en -allergieën en leert u van experts meer over de laatste stand van wetenschap en mogelijkheden voor uw cliënten. Ziet u regelmatig cliënten met klachten als eczeem, acne, buikpijn, benauwdheid of hoofdpijn waarbij u een overgevoeligheid of een allergie vermoedt? Maar weet u niet exact hoe u deze cliënten het beste kunt helpen? Dan is deze 2-daagse verdiepingsmodule helemaal iets voor u. Meld u aan en kom van experts te weten waar u juist op moet letten en welke adviezen de klachten van uw cliënten kunnen helpen verminderen. Na deze module kent dit boeiende thema nog maar weinig geheimen voor u. Spijker uw kennis in 2 dagen bij aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten Van zeer bevlogen kinderarts en immunoloog Ted Klok leert u over de diagnostiek en behandelmogelijkheden van voedselallergieën in de afgelopen decennia en de huidige stand van wetenschap. Dr. Klok gaat in op enkele theorieën achter het ontstaan van allergieën. De hygiënetheorie kent u waarschijnlijk al. Maar heeft u ook al gehoord van de epitheliale-barrière theorie waarin slijmvliezen en huid van jonge kinderen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van voedselallergieën? Belangrijke boodschap: blootstelling aan verstorende stoffen op zeer jonge leeftijd dient te worden vermeden! Uiteraard hoort u van Dr. Klok ook meer over het potentieel van immunotherapie bij kinderen met voedselallergieën. Dr. Klok doet immers al jaren onderzoek naar het genezen van voedselallergieën bij jonge kinderen. Hij vertelt u tijdens deze 2-daagse module meer over de baanbrekende 'ORKA-studie' (ORale immunotherapie bij jonge Kinderen met voedselAllergie). Vrijdag staat in het teken van het microbioom en de holistische begeleiding van cliënten met voedselovergevoeligheden en -allergieën in de praktijk. Microbioom specialisten Dr. Karen Koning en Dr. Kitty Maassen laten u kennis maken met de rol van het microbioom bij immunologische ziektebeelden zoals allergieën en intoleranties. Zij gaan in op de vraag wat een gezond of ongezond microbioom kenmerkt en hoe het microbioom bij kan dragen aan het ontstaan van overgevoeligheden en allergieën. Kan het bijvoorbeeld helpen om voedselovergevoeligheden en/of -allergieën te verbeteren door het microbioom te beïnvloeden middels voeding en/of probiotica? Natuur- en darmdiëtist Marieke Lebbink sluit de verdiepingsmodule af met enkele sprekende praktijkervaringen waarin zij een holistische benadering nastreeft. Met de bespreking van casuïstiek wordt het geleerde tenslotte direct in praktijk gezet. Door de praktische benadering van deze module bent u beter in staat om voedselovergevoeligheden en -intoleranties te herkennen en cliënten beter te begeleiden. Maak van voedselovergevoeligheden en -allergieën uw specialisme!
Tijdens deze verdiepingsmodule wordt u uit eerste hand bijgepraat over de laatste bevindingen vanuit de wetenschap. Na een korte inleiding over voedselovergevoeligheden en -allergieën neemt onderzoeksdiëtist Dr. Berber Vlieg-Boerstra u mee in de mogelijkheden van ontstekingsremmende voeding bij kinderen en volwassenen met voedselovergevoeligheden en -allergieën. Dr. Vlieg-Boerstra doet al jaren onderzoek naar de kenmerken van 'immunologisch ondersteunende voeding'. Zij is dan ook de uitgelezen persoon om te vertellen hoe deze voeding kan helpen bij het verbeteren van de immuunreactie, de epitheelfunctie in de darm, het microbioom en uiteindelijk bij het verminderen van allergieën en overgevoeligheden.
Deze interactieve verdiepingsmodule helpt u om voedselovergevoeligheden en -allergieën bij uw cliënten beter te herkennen en uw cliënten effectiever te begeleiden. Met de nieuw opgedane kennis van gerenommeerde en inspirerende docenten (Dr. Berber Vlieg-Boerstra, kinderarts-allergoloog Dr. Ted Klok, microbioom specialisten Dr. Karen Koning en Dr. Kitty Maassen, en natuur- en darmdiëtist Marieke Lebbink) kunt u uw behandelmethode verder verfijnen.
Programma
9:15 AM - 9:30 AM | Welkom en opening | ||
9:30 AM - 11:00 AM | Immuunondersteuning door voeding bij allergie | Dr. Berber Vlieg-Boerstra | |
11:00 AM - 11:15 AM | Pauze | ||
11:15 AM - 12:45 PM | Immuunondersteuning door voeding bij allergie (vervolg) | Dr. Berber Vlieg-Boerstra | |
12:45 PM - 1:30 PM | Lunchpauze | ||
1:30 PM - 2:00 PM | Toename van voedselallergieën en intoleranties in landen met een hoog ontwikkelingsniveau: we doen het zelf! | Dr. Ted Klok | |
2:00 PM - 2:30 PM | Nieuwe inzichten in het ontstaan van eczeem en de allergische mars: hoezo mars? | Dr. Ted Klok | |
2:30 PM - 3:00 PM | Allergie, intolerantie en mestcellen: de ene overgevoeligheid is de andere niet | Dr. Ted Klok | |
3:00 PM - 3:15 PM | Pauze | ||
3:15 PM - 4:15 PM | Nieuwe inzichten in de preventie en behandeling van voedselallergie: geen tijd te verliezen! | Dr. Ted Klok | |
4:15 PM - 4:45 PM | Geen peuter meer, of geen IgE gemedieerde allergie: zoektocht naar goede adviezen | Dr. Ted Klok | |
4:45 PM - 5:00 PM | Afsluiting dag 1 |
9:15 AM - 9:30 AM | Welkom en opening | ||
9:30 AM - 10:45 AM | Een sleutelrol voor het microbioom bij voedselintoleranties en -allergieën? | Dr. Karen Koning Dr. Kitty Maassen | |
10:45 AM - 11:00 AM | Pauze | ||
11:00 AM - 12:00 PM | Een sleutelrol voor het microbioom bij voedselintoleranties en -allergieën? (vervolg) | Dr. Karen Koning Dr. Kitty Maassen | |
12:00 PM - 12:45 PM | Lunchpauze | ||
12:45 PM - 2:00 PM | Een holistische benadering van voedselovergevoeligheden en -allergieën in de praktijk | Mw. Marieke Lebbink | |
2:00 PM - 2:15 PM | Pauze | ||
2:15 PM - 3:15 PM | Casusuitwerking en -bespreking | Mw. Marieke Lebbink | |
3:15 PM - 3:30 PM | Afsluiting |
Sprekers
Locatie
Educatieruimte Almere
Wormerweg 1
1311 XA Almere
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij NVD (St. Adap).
Accreditatie is toegekend door MBOG 15 SBU en KTNO (K13079).
Veelgestelde vragen
De verdiepingsmodule is bedoeld voor gezondheidsprofessionals die zich meer willen specialiseren op het gebied voedselovergevoeligheden en -allergieën.
Deze verdiepingsmodule is alleen op locatie, in Almere, te volgen.
U kunt zich alleen aanmelden voor beide dagen. Het is dus niet mogelijk om voor één van de twee dagen aan te melden.
Op deze website kunt u uw ticket(s) voor de verdiepingsmodule bestellen. Bij het doorlopen van de stappen betaalt u via iDEAL.
U kunt de factuur na inschrijven downloaden.
Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid, direct bij de locatie.
Voor informatie over het openbaar vervoer en het plannen van uw reis, kijk op; www.9292ov.nl.
Op de Verdiepingsmodule ontvangt u een syllabus met de handouts, overig lesmateriaal en schrijfpapier met een pen.
Tijdens de Verdiepingsmodule is er gratis koffie en thee beschikbaar. De Verdiepingsmodule is inclusief lunchbuffet met broodjes, soep en salade. Volgt u een dieet? Geef dit dan aan ons door via educatie@soe.nl.
U kunt uw dieetwensen bij een medisch dieet zoals bij een gluten-, lactose- en koemelk-allergie, doorgeven via educatie@soe.nl. Wij zorgen dan dat er voor u een aparte lunch klaarstaat.
Meer Orthomoleculaire inspiratie?
Ga naar soe.nl voor meer Orthomoleculaire Inspiratie waaronder andere webinars, suppletierichtlijnen en informatieve artikelen.
Contact
Heeft u vragen? Dan kunt u ons altijd e-mailen via educatie@soe.nl
of bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur naar 036-5460930.