2-daagse Verdiepingsmodule: voedselovergevoeligheden en -allergieën
2-daagse Verdiepingsmodule: voedselovergevoeligheden en -allergieën
  • Home
  • Inschrijven

2-daagse verdiepingsmodule

Voedselovergevoeligheden en -allergieën

Inschrijven

2-daagse Verdiepingsmodule: voedselovergevoeligheden en -allergieën

Donderdag 9 november 2023, 09:15 uur - Vrijdag 10 november 2023, 15:30 uur 

Wat hebben vaatwasblokjes en voedselallergieën met elkaar gemeen? In eerste instantie niet zo veel, zou je denken. Maar volgens de 'Epitheliale barrière hypothese' kunnen chemicaliën uit onder andere vaatwasblokjes, voeding en cosmetica schade aanrichten aan onze slijmvliezen. Ook onze huid is een belangrijke eerste barrière waar chemicaliën een negatieve impact op kunnen hebben. Ligt hier misschien een verband met voedselovergevoeligheden en -intoleranties?

 

Met deze 2-daagse verdiepingsmodule specialiseert u zich verder in voedselovergevoeligheden en -allergieën en leert u van experts meer over de laatste stand van wetenschap en mogelijkheden voor uw cliënten.

 

Ziet u regelmatig cliënten met klachten als eczeem, acne, buikpijn, benauwdheid of hoofdpijn waarbij u een overgevoeligheid of een allergie vermoedt? Maar weet u niet exact hoe u deze cliënten het beste kunt helpen? Dan is deze 2-daagse verdiepingsmodule helemaal iets voor u. Meld u aan en kom van experts te weten waar u juist op moet letten en welke adviezen de klachten van uw cliënten kunnen helpen verminderen. Na deze module kent dit boeiende thema nog maar weinig geheimen voor u.

 

Spijker uw kennis in 2 dagen bij aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
Tijdens deze verdiepingsmodule wordt u uit eerste hand bijgepraat over de laatste bevindingen vanuit de wetenschap. Na een korte inleiding over voedselovergevoeligheden en -allergieën neemt onderzoeksdiëtist Dr. Berber Vlieg-Boerstra u mee in de mogelijkheden van ontstekingsremmende voeding bij kinderen en volwassenen met voedselovergevoeligheden en -allergieën. Dr. Vlieg-Boerstra doet al jaren onderzoek naar de kenmerken van 'immunologisch ondersteunende voeding'. Zij is dan ook de uitgelezen persoon om te vertellen hoe deze voeding kan helpen bij het verbeteren van de immuunreactie, de epitheelfunctie in de darm, het microbioom en uiteindelijk bij het verminderen van allergieën en overgevoeligheden.

 

Van zeer bevlogen kinderarts en immunoloog Ted Klok leert u over de diagnostiek en behandelmogelijkheden van voedselallergieën in de afgelopen decennia en de huidige stand van wetenschap. Dr. Klok gaat in op enkele theorieën achter het ontstaan van allergieën. De hygiënetheorie kent u waarschijnlijk al. Maar heeft u ook al gehoord van de epitheliale-barrière theorie waarin slijmvliezen en huid van jonge kinderen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van voedselallergieën? Belangrijke boodschap: blootstelling aan verstorende stoffen op zeer jonge leeftijd dient te worden vermeden! Uiteraard hoort u van Dr. Klok ook meer over het potentieel van immunotherapie bij kinderen met voedselallergieën. Dr. Klok doet immers al jaren onderzoek naar het genezen van voedselallergieën bij jonge kinderen. Hij vertelt u tijdens deze 2-daagse module meer over de baanbrekende 'ORKA-studie' (ORale immunotherapie bij jonge Kinderen met voedselAllergie).

 

Vrijdag staat in het teken van het microbioom en de holistische begeleiding van cliënten met voedselovergevoeligheden en -allergieën in de praktijk. Microbioom specialisten Dr. Karen Koning en Dr. Kitty Maassen laten u kennis maken met de rol van het microbioom bij immunologische ziektebeelden zoals allergieën en intoleranties. Zij gaan in op de vraag wat een gezond of ongezond microbioom kenmerkt en hoe het microbioom bij kan dragen aan het ontstaan van overgevoeligheden en allergieën. Kan het bijvoorbeeld helpen om voedselovergevoeligheden en/of -allergieën te verbeteren door het microbioom te beïnvloeden middels voeding en/of probiotica? Natuur- en darmdiëtist Marieke Lebbink sluit de verdiepingsmodule af met enkele sprekende praktijkervaringen waarin zij een holistische benadering nastreeft. Met de bespreking van casuïstiek wordt het geleerde tenslotte direct in praktijk gezet. Door de praktische benadering van deze module bent u beter in staat om voedselovergevoeligheden en -intoleranties te herkennen en cliënten beter te begeleiden.

 

Maak van voedselovergevoeligheden en -allergieën uw specialisme!
Deze interactieve verdiepingsmodule helpt u om voedselovergevoeligheden en -allergieën bij uw cliënten beter te herkennen en uw cliënten effectiever te begeleiden. Met de nieuw opgedane kennis van gerenommeerde en inspirerende docenten (Dr. Berber Vlieg-Boerstra, kinderarts-allergoloog Dr. Ted Klok, microbioom specialisten Dr. Karen Koning en Dr. Kitty Maassen, en natuur- en darmdiëtist Marieke Lebbink) kunt u uw behandelmethode verder verfijnen.

Programma

  • Donderdag 9 november 2023

  • Vrijdag 10 november 2023

09:15 - 09:30Welkom en opening  
09:30 - 11:00Immuunondersteuning door voeding bij allergieDr. Berber Vlieg-Boerstra
11:00 - 11:15Pauze 
11:15 - 12:45Immuunondersteuning door voeding bij allergie (vervolg)Dr. Berber Vlieg-Boerstra
12:45 - 13:30Lunchpauze 
13:30 - 14:00Toename van voedselallergieën en intoleranties in landen met een hoog ontwikkelingsniveau: we doen het zelf!Dr. Ted Klok
14:00 - 14:30Nieuwe inzichten in het ontstaan van eczeem en de allergische mars: hoezo mars?Dr. Ted Klok
14:30 - 15:00Allergie, intolerantie en mestcellen: de ene overgevoeligheid is de andere nietDr. Ted Klok
15:00 - 15:15Pauze 
15:15 - 16:15Nieuwe inzichten in de preventie en behandeling van voedselallergie: geen tijd te verliezen!Dr. Ted Klok
16:15 - 16:45Geen peuter meer, of geen IgE gemedieerde allergie: zoektocht naar goede adviezenDr. Ted Klok
16:45 - 17:00Afsluiting dag 1  
09:15 - 09:30Welkom en opening 
09:30 - 10:45Een sleutelrol voor het microbioom bij voedselintoleranties en -allergieën?Dr. Karen Koning
Dr. Kitty Maassen
10:45 - 11:00Pauze 
11:00 - 12:00Een sleutelrol voor het microbioom bij voedselintoleranties en -allergieën? (vervolg)Dr. Karen Koning
Dr. Kitty Maassen
12:00 - 12:45Lunchpauze 
12:45 - 14:00Een holistische benadering van voedselovergevoeligheden en -allergieën in de praktijkMw. Marieke Lebbink
14:00 - 14:15Pauze 
14:15 - 15:15Casusuitwerking en -besprekingMw. Marieke Lebbink
15:15 - 15:30Afsluiting 

Sprekers

Dr. Berber Vlieg-Boerstra
Dr. Berber Vlieg-Boerstra
Onderzoeksdiëtist OLVG

Dr. Ted Klok
Dr. Ted Klok
Kinderarts-allergoloog

Dr. Karen Koning
Dr. Karen Koning
Senior Scientist

Dr. Kitty Maassen
Dr. Kitty Maassen
Senior Clinical Research Expert

Mw. Marieke Lebbink
Mw. Marieke Lebbink
Natuur- en darmdiëtist

Locatie

Educatieruimte Almere 

Wormerweg 1 
1311 XA Almere

 

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij NVD (St. Adap).
Accreditatie is toegekend door MBOG 15 SBU en KTNO (K13079).

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze verdiepingsmodule bedoeld?

De verdiepingsmodule is bedoeld voor gezondheidsprofessionals die zich meer willen specialiseren op het gebied voedselovergevoeligheden en -allergieën. 

Is deze module ook online te volgen?

Deze verdiepingsmodule is alleen op locatie, in Almere, te volgen.

Kan ik me ook voor één van de twee dagen aanmelden?

U kunt zich alleen aanmelden voor beide dagen. Het is dus niet mogelijk om voor één van de twee dagen aan te melden. 

Hoe kan ik betalen?

Op deze website kunt u uw ticket(s) voor de verdiepingsmodule bestellen. Bij het doorlopen van de stappen betaalt u via iDEAL.

Ontvang ik een factuur voor deelname aan de Verdiepingsmodule?

U kunt de factuur na inschrijven downloaden. 

Is er (gratis) parkeergelegenheid bij de locatie?

Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid, direct bij de locatie.

Is de locatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer?

Voor informatie over het openbaar vervoer en het plannen van uw reis, kijk op; www.9292ov.nl.

Ontvang ik een syllabus met het lesmateriaal?

Op de Verdiepingsmodule ontvangt u een syllabus met de handouts, overig lesmateriaal en schrijfpapier met een pen.

Is de Verdiepingsmodule inclusief koffie, thee en lunch?

Tijdens de Verdiepingsmodule is er gratis koffie en thee beschikbaar. De Verdiepingsmodule is inclusief lunchbuffet met broodjes, soep en salade. Volgt u een dieet? Geef dit dan aan ons door via educatie@soe.nl.

Ik volg een medisch dieet, kan daar rekening mee gehouden worden?

 U kunt uw dieetwensen bij een medisch dieet zoals bij een gluten-, lactose- en koemelk-allergie, doorgeven via educatie@soe.nl. Wij zorgen dan dat er voor u een aparte lunch klaarstaat.

Meer Orthomoleculaire inspiratie?

Ga naar soe.nl voor meer Orthomoleculaire Inspiratie waaronder andere webinars, suppletierichtlijnen en informatieve artikelen.

soe.nl

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u ons altijd e-mailen via educatie@soe.nl
of bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur naar 036-5460930.

Privacybeleid

Cookiebeleid